1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Диви свине нападат картофените ниви в родопското село Ковачевица

Диви свине нападат картофените ниви в родопското село Ковачевица

Баби вият подобно на кучета, за да гонят животните

От няколко дни жителите на родопското село Ковачевица са изпаднали в паника заради нашествието на диви прасета в нивите им. Предимно възрастните хора, живеещи в селото се оплакват, че картофите им са напълно унищожени от дивите животни.

Дивите прасета започнали обиколки край картофените ниви преди няколко дни, като с всеки изминал ден скъсявали разстоянието до селото. Все по-често животните са забелязвани и в непосредствена близост до къщите на хората. Оплакванията на възрастните жители на Ковачевица са свързани с унищожаване на един от основните им поминъци - картофите. Селото е високопланинско и картофите са една от най- отглежданите култури. Благодарение на тях хората не се притесняват за прехраната си в тежките зимни месеци, когато достъпът до селото е силно затруднен.

Животните унищожили вече няколко ниви с картофи. В селото няма кучета, които да пазят нивите и градините на хората. Затова изобретателни баби измислили начин сами да се борят с нашествениците. Всяка вечер две от най - възрасните жителки на селото сами изпълняват ролята на кучета - пазачи - излизат късно вечер от домовете си и отиват на нивата си. Започват да вият подобно на кучета и да дрънкат с тенекии. Така те гонят животните и спасяват продукцията си. Заради странното си занимание бабите били наречени плашипрасета, съселяните им се обръщат така към тях полуподигравателно от една страна, но от друга изпълнени с немалко завист към смелостта и находчивостта им.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.