1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Диворастящите гъби в Пазарджишко се изкупуват на цени около 12 -13 лева за килограм

Диворастящите гъби в Пазарджишко се изкупуват на цени около 12 -13 лева за килограм

За бранша в момента по-голям проблем е продукцията, а не толкова пазарът в страната

Дивите гъби от вида пачи крак в момента се изкупуват на цени около 12 -13 лева за килограм. Това каза за радио „Фокус” Юлиан Колев, председател на Асоциацията на преработвателите на диворастящи гъби и плодове.

Цените за вида манатарка от борови гори са около 10 лева, а за широколистна манатарка – около 6 лева. Цени от над 12 лева за килограм са високи, тъй като в този период на годината обикновено цената е по-ниска.

"Заради нестабилното и променливо време през последния месец реколтата е слаба и това доведе до повишение на изкупните цени. Такава тенденция се наблюдава не само в България, но и на Балканите, където по принцип има недостиг на диворастящи гъби. Търсене има, но няма стока и в нашия бранш в момента по-голям проблем е продукцията, а не толкова пазарът в страната", каза още Юлиан Колев.

Той прогнозира, че след затоплянето през последните дни изкупните цени вероятно ще паднат, защото те се определят не само от нашата страна. Освен високи температури, трябва да има и валежи, за да има повече стока, но такива не се очакват и е трудно да прогнозираме в момента какво ще се случи през летния сезон, каза също преработвателят.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.