1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Днес бе подписан пилотен китайски проект в Тракия икономическа зона

Днес бе подписан пилотен китайски проект в Тракия икономическа зона

Проектът е част от иновативна платформа за бизнес, логистика, финанси, директна връзка между потребителя и производителя

Споразумение за съвместно изграждане и управление на българо-китайски проект в „Тракия икономическа зона“ /ТИЗ/, подписаха днес инж. Пламен Панчев, създател на ТИЗ и председател на Съвета на директорите на „Сиенит холдинг“ АД и Чен Дзонгджиен /в китайския фамилното име е на първо място/, председател на холдинг „Портър Сити“.

„EU-China New Economy Cooperation Pilot Zone – Plovdiv“ / Евро-китайски пилотен проект за сътрудничество в унисон с китайската стратегия „Нова икономика“/ е иновативна платформа за бизнес, логистика, финанси, директна връзка между потребителя и производителя, за онлайн и офлайн търговия, обясни г-н Чен.  

Инвеститорите от побратимения китайски град Шенджен заедно със „Сиенит холдинг“ смятат да изградят едно глобално село близо до Пловдив. Глобално, защото тук ще имат изложбени площи и офиси, както китайски производители, така и от близките ни балкански страни и цяла Европа, Русия, Турция, Близкия Изток, Северна Африка. Така регион Пловдив ще се превърне в световен логистичен хъб.

„Проектът е пилотен за Европа“, посочи още председателят на холдинг „Портър Сити“. „След предварителни проучвания избрахме България и „Тракия икономическа зона“, заради традиционно приятелските отношения между двете държави, добрия инвестиционен климат, привлякъл толкова много чуждестранни инвеститори, стратегическата географска локация, страната е и първа европейска спирка по Пътя на коприната“, заяви г-н Чен пред специално дошлия да заснеме церемонията екип на най-голямата китайска телевизия CCTV, която се излъчва в целия свят.

„Върху идеята за такъв проект работим от известно време с нашия китайски партньор г-н Джанг Чангцинг, президент на департамент „Китай“ в Българо-китайската асоциация за бизнес развитие. Дано сега да го осъществим“, добави инж. Пламен Панчев.

„Мястото на този пилотен проект е именно в ТИЗ, зона подкрепяна от правителството и специално от министерството на икономиката. Имаме исторически добри отношения с Китай, които вече се надяваме да реализират и по-добри резултати“, подчерта г-жа Валентина Александрова, съветник на министъра на икономиката.
„Тракия икономическа зона“ е уникално явление не само за България, но и за Централна и Източна Европа, вие сте избрали правилното място“, приветства китайските инвеститори и заместник-областният управител на област Пловдив Владимир Маринов. 

На церемонията по подписването присъстваха още и Ангел Христозов, председател на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие, Тиен Янг, вицепрезидент на „Портър Сити“ и Джанг Чангцинг.

Според споразумението двете страни ще създадат работна група за практическото осъществяване на проекта. Следваща стъпка е подписването на договор в средата на годината в Шенджен, където ще бъде обявен и стартът на проекта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.