До 15 септември агрометеорологичните условия ще са подходящи за работа на полето

До средата на септември текат оптималните агротехнически срокове за сеитба на зимната рапица

До 15 септември агрометеорологичните условия ще са подходящи за работа на полето, за прибиране на плодовата и зеленчукова реколта и на ранозрелите десертни и винени сортове грозде. Поради засушаването, настъпило в много райони на страната, в полските райони условията за възникване на пожари са отново завишени. Това се отнася особено за неприбраната реколта от слънчоглед и късните царевични хибриди. Прибиращата техника задължително трябва да има искрогасители за недопускане на запалване и похабяване на селскостопанска продукция.
 
До средата на септември текат оптималните агротехнически срокове за сеитба на зимната рапица, а през третото десетдневие на месеца започват да текат оптималните срокове за сеитбата на зимната пшеница във високите полета на страната. Затова предстоящият период ще е подходящ за освобождаване на полетата, предвидени за сеитба на пшеница и последваща оран и обработки на почвата.

След сухото време с наднормени температури и оскъдни валежи в повечето райони на страната през миналата седмица, през тази се очаква нормализиране на топлинните условия. Прогнозираните валежи ще доведат до слабо подобрение на почвените влагозапаси в горните почвени слоеве предимно в западните и централни райони на страната. Това сочи прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ при БАН. 
 
Това ще създаде благоприятни условия за провеждане на сезонните почвообработки (дълбока оран, предсеитбена оран, дискуване и култивиране на площите за сеитба на зимна рапица, пшеница, ечемик). При стърнищата, където има силно заплевеляване (балур, поветица, паламида, троскот) се препоръчва да се извършат третирания с хербицид на базата на активното вещество глифозат (Глифозат 360 СЛ – 400/800 мл/дка), отбелязват специалистите. 
 
През периода при среднокъсните хибриди царевица ще се наблюдава фаза пълна зрелост, а при късните хибриди ще протича преход от млечна към восъчна. При слънчогледа ще продължава жътвата на посевите встъпили в техническа зрялост. При прибиране и бункериране на зърнената реколта трябва да се спазват изискванията за  влажността на семената, която се препоръчва да бъде под 10 процента с цел качественото складово съхраняване.
 
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.