1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. До 20 млн. лева помощ за животновъдите обмисля правителството

До 20 млн. лева помощ за животновъдите обмисля правителството

26 900 бенефициенти са получили 27 млн. лева в планинските региони

Обсъжда се разработването на схема за предоставяне на до 20 млн. лева помощ за животновъдите, които да послужат за изхранване на добитъка. Това заяви директорът на ДФ „Земеделие" Румен Порожанов на пресконференция в Министерски съвет, цитиран от КРОСС.

Той посочи разплатените до момента суми на фермерите, както и че се обсъжда възможността да се предоставят краткосрочни заеми за предстоящи плащания на националните доплащания за животновъдите. Вчера, 7 юни, са разплатени 35 млн. лева по Програмата за развитие на селските райони.

26 900 бенефициенти са получили 27 млн. лева в планинските региони, посочи Порожанов. Общо средствата са отишли при почти 37 000 души, които се занимават с животновъдство в необлагодетелствани райони.

Тютюнопроизводителите са получили 24,1 млн. лева. Вторият транш към тях ще е през август. Националните доплащания са в размер на 265 млн. лева за 58 хиляди бенефициенти. Премиерът Борисов коментира данните с думите, че във времето на най-тежка криза правителството съумява да отдели необходимите милиони, за да заработи сектора.

„За първи път се прави средносрочна програма за българското земеделие, допълни финансовият министър Симеон Дянков и посочи, че от 1 юли на зърнопроизводителите ще се възстановява акциз за горива под формата на ваучери.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.