1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. До 40% по-малко тютюн ще засеят тази година

До 40% по-малко тютюн ще засеят тази година

В Североизточна България за сорт „Бърлей” от около 3000 тона ще бъдат заложени едва 1500

До 30-40% се очаква спад в тютюнопроизводството като площи, количества и заетост, сочат на този етап прогнозите на тютюнопроизводителите след сондажи в отделните региони. Това каза Цветан Филев, производител от Тутраканско, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, цитиран от expert.bg.

"Хората, които ще продължат да отглеждат тази култура, също до 30-50% намаляват площите", уточни той. Причините са това са много - липса на заложени средства за бранша в бюджета за 2011 г., ниски изкупни цени за реколта 2010 г., в сравнение с предишни години и почти двойното завишение на стойностите на неплатимите или т.нар „отбив” - неплатен все още тютюн, липса на ясна визия за бъдещето на бранша. В Тутраканска община ще има 50% спад в производството на тютюн.

В Североизточна България за сорт „Бърлей” от около 3000 тона тази година ще бъдат заложени едва 1500 тона, а за „Кабакулак” от 6000 тона - ще бъдат приготвени площи за производството на 3000 тона.

Цветан Филев посочи, че има райони в Южна България, където хората масово ще се откажат от тютюнопроизводство. При цени за „Басми” от 7-8 лв. миналата година, тази година средната цена е 3-3,20 лв.

"Разходът им е около 4-5 лв., а продават килограм тютюн за около 3 лв., всичко отива на загуба и има масово хора, които купуват бусове, минават браздата и отиват да работят в тютюневите ниви в Гърция. Гръцкият производител с приходите, които получава за кг тютюн, може да си позволи да наеме чужди работници”, заяви Цветан Филев. По думите му нивите, които няма да бъдат заети с тютюн, няма да останат празни. Повечето от площите са наети под аренда, разходите вече са направени, площите са изорани, платена е рента и най-вероятно ще се сеят пролетници.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.