1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. До 405 лева на тон скочи цената на пшеницата от новата реколта в Добричко

До 405 лева на тон скочи цената на пшеницата от новата реколта в Добричко

Снимка:

Високо качество на продукцията отчитат в земеделската кооперация в село Паскалево

Високи добиви от пшеницата и отлично качество на зърното очакват в земеделската кооперация в добричкото село Паскалево. По стар български обичай първите снопове пшеница се ожънаха на ръка със сърпове и се пяха жътварски песни. Преди това житните ниви бяха осветени за безпроблемна кампания и плодородие. В кооперацията се обработват общо 13 000 дка, от тях 3200 дка с пшеница. По думите на агронома на кооперацията Нели Траянова посевите са в много добро състояние, а качеството на житото е отлично.

През миналото лято в кооперацията са пожънати средно по 620 кг пшеница от декар. Сега очакванията на кооператорите са около тези добиви. В момента условията за прибиране на реколтата са идеални. Ако започнат дъждове обаче, надеждите за високи резултати няма да се сбъднат и показателите ще бъдат по-ниски. 

Тежките условия през зимата – отрицателни температури, бурни ветрове и липса на снежна покривка бяха на път да компрометират житните посеви в Добричка област. Доброто презимуване на пшеницата в с. Паскалево се дължи на навременната сеитба през есента още преди дъждовете и ниските температури. Така растенията са поникнали равномерно, навлезли са в нужната фаза преди зимата и са успели да преодолеят последвалите екстремни условия. В земеделската кооперация се сеят високодобивни сортове пшеница, разработени в Добруджанския земеделски институт край гр. Ген. Тошево и пригодени за условията в региона.

Председателят на кооперацията Живко Желев е оптимист по отношение на зърнения пазар, тъй като първите оферти на зелено са за над 400 лева за тон. Само за няколко дни котировките са скочили с 30-40 лева и от 370 лева за тон са достигнали 405. По думите на Ж. Желев подобен старт на изкупната цена на зърното не е имало и това дава надежди за добра реализация на реколтата.

1,114 млн. декара с пшеница предстои да се ожънат това лято в цяла Добричка област. Средният добив през миналата година е бил 472 кг от декар.

Вижте видео за добивите от пшеница в Добричка област...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.