1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. До 600 кг лавандулов цвят от декар в Добричка област през 2012 г.

До 600 кг лавандулов цвят от декар в Добричка област през 2012 г.

Снимка:

Най-високи са добивите от етеричномаслената култура в Шумен и Добрич

Като добра определи изминалата стопанска година младият фермер Симеон Ганев от добричкото село Славеево. Той отглежда 110 дка с лавандула, от които е добил средно по 600 кг/дка. Добивът от масло възлиза до 9 кг от декар. Цените, на които се е изкупила продукцията, също са удовлетворяващи и варират между 90 и 110 лева.

По официални данни средните добиви от лавандулов цвят са най-високи в областите Шумен и Добрич, където са прибрани съответно по 467 и 459 кг от декар. Средно за цялата страна добивът възлиза на 241 кг лавандулов цвят от декар.

Лавандулата като култура започва да се налага все повече в Добруджа. Като причина за това Симеон Ганев посочва както горещите и сухи лета, така и възможността за добри доходи от ароматната билка. Високите температури и липсата на дъжд способстват повишаването на масленото съдържание в цвета на лавандулата. В същото време насажденията от ароматната билка дават шанс на малките и средните стопанства успешно да се развиват в силно конкурентна среда. Над 12 000 дка с лавандула са създадени през последните няколко години у нас и през 2012 г. площите надхвърлиха 36 000 дка. Отглеждащите етеричномаслени култури се възползват и от европейско субсидиране чрез Програмата за развитие на селските райони. Това са мерките 141 за подпомагане на полупазарните стопанства и 214 – за агроекология.

Симеон Ганев отглежда лавандула от 4 години. Започва с проект по мярка 112 от ПРСР за създаване на стопанства на млади фермери. Още през първата година от изпълнението на своя бизнес-план той създава 50 дка с насаждения. По-късно от собствен разсад прави още 60 дка. Сега се е насочил към закупуване на специализирана техника, за да намали ръчния труд в стопанството си. Надява се това да стане чрез проект на стойност 42 000 лв. към МИГ Добричка. Следващите му планове включват и изграждане на собствена дестилерия, тъй като посоката, в която ще се развива бизнесът му, е свързана с етеричномаслените култури.

Страната ни става все по-популярна като производител на лавандулово масло както в Европа, така и в световен мащаб, разказва още Симеон Ганев. Родните производители търсят качествени сортове, създадени в Института в Казанлък. Популярни са лавандуловите сортове Севтополис, Рая, Юбилейна, Дружба. Производството на качествено масло също е приоритет във всяко едно стопанство.

Вижте видео...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.