1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. До 800 кг от декар пшеница очакват в Лудогорието

До 800 кг от декар пшеница очакват в Лудогорието

Снимка:

Открит ден на пшеницата се проведе в община Лозница, Разградска област

16-ти открит ден на пшеницата събра фермери от регионите на Разград, Шумен, Търговище, Добрич в нивите на земеделския производител Стефан Пенев в община Лозница. Върху опитни полета той представи пред учени, селекционери и представители на фирми за семена, растителна защита и торене технологии за отглеждане на зърнено-житни култури.

Стефан Пенев обработва 17 000 дка земя и е лицензиран производител на семена българска и чужда селекция. Гостите на открития ден се запознаха край село Крояч с общо 55 сортове и хибриди с житни култури. За пръв път е използван нов подход при извеждане на опитите – първите 10 метра от всеки участък са без прилагане на фунгициди, а останалите площи са третирани. Целта е да се покаже генетичната устойчивост на сортовете на болести, неприятели и природни явления.

В началото на юни се очаква да започне жътвата на пшеница в Лудогорието. От добре третираните посеви с правилна растителна защита се очакват добиви до 800 кг от декар, прогнозира Стефан Пенев. При лоша агротехника може да се стигне и до катастрофалните 200 кг от декар, тъй като през тази година се наблюдават много болести в пшеницата. Фермерът посочи като бич кафявата и жълтата ръжда по житата, спасение от които е било само многократното третиране с качествени фунгициди. През тази година приложението на фунгициди е било повече от задължително, подчерта още Стефан Пенев.

Заради пропуснати агротехнически мероприятия добивите в Черноморския басейн могат да бъдат по-ниски, особено в страни като Украйна. Ако това се случи, цените на зърното неминуемо ще тръгнат нагоре, прогнозира още Стефан Пенев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.