1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. До края на февруари ще се проведе Консултативен съвет по тютюна

До края на февруари ще се проведе Консултативен съвет по тютюна

Проф. д-р Христо Бозуков: Осигурени са средствата за преходната национална помощ за тютюна за Кампания 2016 г.

До края на февруари ще се проведе заседание на Консултативния съвет по тютюна, стана ясно по време на среща на министъра на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков с представители на Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България (НКТБ).

Осигурени са средствата за преходната национална помощ за тютюна за Кампания 2016 г., съобщи министърът. Очаква се размерът на финансовия ресурс да бъде утвърден на заседание на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“. Ще се направи всичко възможно до края на март средствата да бъдат разпределени.

Сложна беше ситуацията със семената миналата година. През тази количествата са увеличени почти тройно и ще бъдат достатъчни за производство на разсад при тютюн Виржиния“, увери проф. Бозуков.

Тютюнопроизводителите се оплакаха, че отрасълът е в много тежко положение. Една от причината за тази ситуация е, че помощите се раздават на базата на произведените количества през референтния период 2007 – 2009 година. От браншовата организация изразиха още мнение, че новият Закон за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия затруднява бизнеса им.

„Изобщо, българското село си отива. Точно то има нужда от саниране“, обобщи мненията на стопаните Иван Сабахлъков, заместник председател на НКТБ. Отговорът на министър Бозуков не закъсня. "Oбещавам ви, че ще направя всичко, което е по силите ми, за да работите спокойно“. Той съобщи още, че в момента се обсъжда програма за износ на тютюни в Китай. Страната вече има спогодба за търговия с тютюни с Македония, Турция и Гърция, но няма с България.

Китай са силно заинтригувани да купуват нашите качествени тютюни. Една от причините е, че в България има научен потенциал, който може да създаде желаните сортове – Институтът по тютюна в Марково.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.