1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Добра година за кайсията в Силистренския регион

Добра година за кайсията в Силистренския регион

Получената продукция е повече от миналата година

Годината се оказа добра за кайсията в Силистренския регион независимо, че при част от сортовете имаше измръзване през зимата. Това каза пред радио „Фокус” проф. Мария Димитрова, ръководител на Опитната станция по кайсията.

Кампанията по прибирането на плода е почти приключила, а получената продукция е повече от миналата година. Измръзване е отчетено при ранния сорт „Ню Джърси” 39 и 19 и при сорт „Унгарска” в Тутраканско и в Алфатарско, но останалите сортове са претоварени над нормалното, обясни проф. Димитрова.

Реколтата е с добро качество, зреенето е започнало по-рано от обичайното, но изкупната кампания е стартирала на ниски цени. "Заради пролетните дъждове овощарите имаха притеснения за развитие на гъбни болести, но продукцията се опази", обясни проф. Димитрова.

Относно другите овощни видове измръзване има при прасковите в района, няма проблеми при сливите и ябълките.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.