1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Добра лозарска година може да се окаже 2014-та за България

Добра лозарска година може да се окаже 2014-та за България

Снимка:

Това заяви доц. Иван Пачев - директор на Института по лозарство и винарство в Плевен

За България 2014 г. може да се окаже добра лозарска година. Това заяви доц. Иван Пачев - директор на Института по лозарство и винарство в Плевен, цитиран от iNews.

Зимата, според експерта, е била добра за лозите и няма измръзвания. Добрата прогноза може да се осъществи при спазване на агротехническите мероприятия от страна на лозарите, предупреди специалистът.

Според него в последно време се забелязва повишен интерес на гроздопроизводителите към българските сортове. По думите му може да се разчита на най-новите сортове, създадени от Института по лозарство и винарство в Плевен, защото вече е доказано в практиката, че са студоустойчиви и устойчиви на мана и други болести.

За големия интерес към родните сортове свидетелства и фактът, че е изкупен лозовият посадъчен материал, който са произвели в института, посочва доцентът. Българинът обича да консумира в прясно състояние, произведено у нас грозде, като си го произвежда предимно сам - в дворовете на къщите.

Пачев препоръча гроздето да присъства по-често на трапезата ни заради качествата, които притежава. Той специално отбеляза захарите и вещество, което се намира както в люспата на зърното, така и в семената, особено при червените сортове - естествен, мощен антиоксидант, който пречиства организма.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.