1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Добра жътвена реколта се очаква през тази година

Добра жътвена реколта се очаква през тази година

Средствата за земеделските производители са гарантирани

Прогнозни данни сочат, че се очаква тази година жътвена реколта да бъде  добра. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров в град Димитровград. Той информира, че състоянието на посевите към момента е „много добро” и „добро”, като при пшеницата това се отнася за  83,2% от засетите площи, а при ечемика – за  81,2%.   Добивът  от зърно тази година  се очаква да възлезе  на близо 4  млн. тона пшеница и около 900 хил. тона ечемик.

Зам.-министър Димитров посочи още, че средствата за тази година за земеделските производители са гарантирани, а финансовият ресурс, който ще бъде разпределен е в размер на над 1 млрд лв. от европейски средства и  национални доплащания.

За ниските изкупни цени на зърното, зам.-министър Димитров обясни, че това са пазарни механизми, в които държавата не може да влияе. Единственият начин, по който може да се компенсират производителите на зърно  до известна степен е чрез национални доплащания, за които бе подписан Меморандум с Националната асоциация на зърнопроизводителите и интервенционното изкупуване на зърно от ДФ «Земеделиие».  Зам.-министър Димитров коментира пред журналисти и протестите на тютюнопроизводителите, като заяви, че очаква след актуализацията на бюджета да бъдат изплатени до няколко дни обещаните 116 млн. лева. Той посочи още, че  за 2011 година е нотифицирана държавна помощ за тютюнопроизводителите в размер до 143 милиона лева. Това са средства, които няма да бъдат изплащани както досега - на килограм тютюн, а на стопанство на базата на референтните години от 2007 до 2009 година. Тези средства са предвидени за трансформация на сектора. Зам.-министър Димитров взе участие в ритуалното зажънване по време на  традиционния празник «Първа жътва» в с. Странско, община Димитровград. Пред гостите на празника зам.-министър Димитров заяви, че тук са хората, които съхраняват и подържат българските традиции за бъдещите поколения. 

На среща със земеделски производители от региона зам.-министър Димитров обсъди актуални въпроси  в областта на земеделието, като бъдещето на Общата селскостопанска политика, напоителни системи,  Наредбата за директни продажби, както  и застраховките на земеделските производители.

В рамките на празника бе организирана изложба на нова земеделска техника и  изложба на продукти, представени от хлебопроизводителите в региона. В празненството участваха г-н Фильо Стоев, кмет на с. Странско, г-н Стефан Димитров, кмет на гр. Димитровград, областният управител на Хасково – г-н Румен Данев, както и народни представители от ГЕРБ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.