1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Добри добиви отчитат овощарите във Видинския регион тази година

Добри добиви отчитат овощарите във Видинския регион тази година

Около 3 - 4 тона от декар са добивите на ябълки

Добри добиви отчитат овощарите във Видинския регион тази година. Около 3 - 4 тона от декар са добивите на ябълки. Това каза за радио “Фокус” Иван Фърков, местен производител от село Градец.

Според него този тонаж е повече от добър, но има и такива, които не са били прибрани поради ранното им узряване или по-ниското качество, както и поради липсата на преработвателно предприятие в региона, което да ги изкупува. Той допълни, че е жалко тези ябълки да се изхвърлят, при условие, че ги има и биха могли да се използват. Около 30 тона е общото количество от тези ябълки с по-ниско качество, добити през тази година от производителя. За първокачествената ябълка Иван Фърков каза, че ситуацията не е по-различна.

Според него потреблението на хората е намаляло, което води до слабото търсене на плода и държавата трябва да обърне внимание на бранша. По думите на Иван Фърков колегите му от други европейски страни получават по-високи субсидии за отглеждането на този плод и 28-те лв./дка, които се отпускат в България, са крайно недостатъчни.

Като вариант за реализацията на продукцията, Иван Фърков вижда износа в страните извън ЕС (по-конкретно тези от бившия СССР), но митата са непосилни за обикновения земеделски производител. Що се отнася до цените той призна, че конкуренцията на местно ниво е голяма и това определено води до спад на цената на ябълката.

"Другите производители създават сдружения, като се уточняват колко им струва производството и определят дадена цена, докато при нас – овощарите, не е така", каза още Фърков. Според него това рано или късно ще окаже негативно влияние върху задържането и оцеляването на пазара.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.