1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Доц. д-р Веселин Арнаудов: Ореховата селекция е една от най-трудните

Доц. д-р Веселин Арнаудов: Ореховата селекция е една от най-трудните

Трябва да минат 5 или 6 години, за да може да се получат първите плодове

Ореховата селекция е една от най-трудните, защото биологията на ореха е такава, че той встъпва в плододаване, когато е облагородено дървото на 5-та, 6-та година, но когато е семеначе и когато се получи кръстоска от български и някакъв друг сорт по типичните правила на селекцията, за да започне това семеначе да плододава, може да минат 15 и повече години. Това каза в интервю за агенция „Фокус” доц. д-р Веселин Арнаудов от Института по овощарство в Пловдив.

Той ще изнесе лекция „Болести и неприятели по ореха” на семинар на тема „Отглеждане на ореха”, който ще се проведе в Пазарджик. Един човешки живот може да не стигне, за да се създаде един нов сорт орехи, посочи той. У нас всички сортове до момента са създадени от проф. Недю Недев.

„Повечето от тези сортове са плод на отбор, но сега, когато той е на вече на повече от 80 години, едва сега излизат негови сортове, които са плод на целенасочена селекция, на кръстоски между отбраните от него в по-ранен период български сортове с такива чужди сортове, които имат много ценни качества. Селекцията при ореха е една от най-тежките и най-трудните. Орех не може да бъде създаден за една или две години. Селекцията на ореха продължава 20 и повече години, докато човек успее да създаде нов сорт”, обясни доц. Арнаудов.

„Когато се създаде един нов сорт, поне 2–3 години или повече минават, защото ние го произвеждаме като дърво, но докато встъпи в плододаване, трябва да минат 5 или 6 години, за да може да се получат първите плодове. Даваме го на Сортова комисия. Те вземат от нас дървото, засаждат го в определени участъци, наблюдават го, отчитат го, за да могат да преценят онези ценни качества, които ние сме казали, че този сорт притежава – чак след 5-та, 6-та, 7-ма година могат да го признаят. А след като го признаят, ние можем една или две години след признаването на един сорт да започнем да го размножаваме и да го предлагаме на пазара”, посочи доц. Арнаудов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.