1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Два пъти повече са засетите край Русе площи с рапица тази година

Два пъти повече са засетите край Русе площи с рапица тази година

Снимка:

Рапицата се използва предимно за производство на биодизел и растително масло

Два пъти повече са засетите край Русе площи с рапица тази година, предаде БТА, позовавайки се на информация от ръководителя на областната дирекция "Земеделие" Михаил Бобчев.

75 хиляди декара  с маслодайната култура се отглеждат тази година. Рапицата се използва предимно за производство на биодизел и растително масло.

Причината за увеличението са голямото търсене, сигурния пазар за земеделската култура и по-високата изкупна цена  - 1 тон рапица струва със 100 лв. повече от тон слънчоглед. Чрез засяването на повече земи се цели намаляване на изкупната цена. Пазарът на продукцията е осигурен от местен преработвател. Миналата година в община Сливо поле бе открито предприятие за преработка на биогориво от рапица, слънчоглед и царевица. Инвестицията е на стойност 50 млн. лева.

По всяка вероятност насажденията от рапица ще се увеличават и през следващите години. Вчера парламентът прие на първо четене на промените в Закона за възобновяемите и алтернативните енергийни източници и биогоривата, в които е предвиден график за смесване на дизела с биосъставки. На дискусията около промените в закона стана ясно още, че страната ще иска разрешение за нулев акциз върху биогоривата от Европейска комисия./dnevnik.bg

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.