1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Двадесет и три области в България вече могат да изнасят птиче месо, продуктите от него и яйчни продукти за Япония

Двадесет и три области в България вече могат да изнасят птиче месо, продуктите от него и яйчни продукти за Япония

Забраната пада след близо двегодишен период във връзка с птичия грип

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) успешно финализира процедурата за прилагане на принципите на регионализация при износ на българско птиче месо, продуктите от него и яйчни продукти за Япония, след близо двегодишен период на забрана във връзка със заболяването Високопатогенна инфлуенца по птиците.

Регионализацията е икономически важно условие, което дава възможност да се извършва износ на стоки от незасегнатите от заболяването области.

Премахната е забраната за внос на българско птиче месо, продукти и яйчни продукти в Япония за общо 23 области в България, които към момента са свободни от заболяването - Благоевград, Бургас, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Перник, Плевен, Разград, Русе, Шумен, Силистра, Сливен, Смолян, София - град, София, Търговище, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Ямбол.

За останалите 5 области (Добрич, Хасково, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора) забраната ще бъде вдигната след изтичане на 90-дневен срок от момента на приключване на дезинфекцията на последните засегнати ферми и в случай, че не са потвърдени други огнища на инфлуенца в тях.

БАБХ продължава комуникацията с компетентните органи на Япония за отпадане на забраната и за останалите области.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.