1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Единната народна партия сезира КЗК за картел при изкупуването на тютюна

Единната народна партия сезира КЗК за картел при изкупуването на тютюна

Снимка:

Сигналът се основана и на информация от техни членове и симпатизанти от засегнатите региони

Единната народна партия внесе сигнал до Комисията за защита на конкуренцията за възбуждане на проверка за наличие на картелно споразумение между фирмите, които изкупуват тютюн на територията на България.

В предаването "От петък до петък" на БНР председателят на партията Мария Капон каза, че сигналът се основана на информация от техни членове и симпатизанти от засегнатите региони и от публикации в медиите.

"Нашият икономически анализ показва, че трябва да бъде сезирана Комисията за защита на конкуренцията, защото това е най-силният инструмент, който има държавата за разбиване на картела. По-страшното от монопола в една пазарна икономика е картела", уточни председателят на партията.

Мария Капон предложи да се въведе лицензионен режим на фирмите-изкупвачи, създаване на експертен съвет към министъра на земеделието, както и да има арбитражи към Фонд "Земеделие", които да съдействат при спорове за качеството на продукцията.

"Лицензирането със сигурност ще попречи на картела, защото сроковете ще позволят в определените етапи производителите да си получат парите, да сключат договорите и когато има препоръчителна цена, ще е ясно каква е. Когато някой се опитва да ги натиска за качество, тогава ще може да се използва арбитража. Това са мерки, които, ако държавата поеме, ще се окаже, че изкупвачите ще развалят този картел", допълни Капон.

Нямат основание твърденията на изкупвачите, че цената тази година е по-ниска, защото реколтата не е добра. Според експертите трите основни вида тютюн, които се произвеждат в България основно за износ, са с много по-добри качества от тези в Гърция, където изкупната цена е два пъти по-висока.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.