1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Една трета от регистрираните 120 птицеферми в страната не отговарят на изискванията на ЕС

Една трета от регистрираните 120 птицеферми в страната не отговарят на изискванията на ЕС

375 ферми в Ловешко трябва да се модернизират, за да не бъдат затворени

В България са регистрирани 120 птицеферми за кокошки-носачки. На 46 от тях са издадени предписания за модернизиране съгласно изискванията на Европейския съюз. Те не отговарят на стандартите за големина на клетката и затова трябва да се реконструират. Това стана ясно по време на среща-дискусия в гр. Ловеч, на която експерти разясниха пред повече от 50 земеделски производители от областта как и кога може да се кандидатства по мерките от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г.

В 10 от птицефермите вече е започнала реконструкция за уголемяване на клетките, а на 30 предстои да изготвят бизнес план за модернизация на стопанствата, информираха още експертите. Към момента има 6 птицеферми, които са отказали или няма данни дали ще предприемат необходимите действия, за да отговорят на изискванията.

По мярка 112 „Създаване на стопанства за млади фермери” от Службата за съвети в земеделието, гр. Ловеч, са изготвени 94 проекта. От тях по 72 проекта към момента са с подписани договори, съобщи  Миглена Хаджийска, началник на местната служба. Тя информира, че земеделските производители проявяват  по-голям интерес към растениевъдството. Това се отчита от изготвените проекти - 58 са в областта на растениевъдството, а останалите 36 са свързани с животновъдство. В област Ловеч има общо 499 кравеферми. Собствениците на ферми І-ва категория са общо 36 с 1857 броя животни. Регистрираните ферми от ІІ-ра категория, които не отговарят на европейските изисквания за сграден фонд са само 16 с 227 крави. Най-много са фермите от ІІІ-та категория – 447,  от които тези с 10 броя и с над 10 крави са 88 с общ брой на животните 1392.

В областта има 8 зони, който са допустими за кандидатстване по мярка 213 „Плащания по Натура 2000 за земеделски земи” – Априлци, Велчово, Деветашко плато, Централен Балкан, Студенец, Васильовска планина, Микре и Карлуковски карст. По агроекологичната мярка 214 „Агроекологични плащания” от Службата за съвети в земеделието гр. Ловеч са подготвени 25 заявления на земеделски стопани.  Интересът по тази мярка е най-вече в отглеждане на местни породи, пасторализъм, биологично земеделие и традиционно овощарство.

Следващата седмица, на 27 април, предстои разяснителна среща по Програмата за развитие на селските райони в гр. Стара Загора, хотел „Верея”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.