1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Едва днес цистерните за изкупуване на мляко са стигнали до фермите в района на Карнобат

Едва днес цистерните за изкупуване на мляко са стигнали до фермите в района на Карнобат

В някои стопанства са бракувани десетки литри

Едва днес цистерните за изкупуване на мляко са стигнали до фермите в района на Карнобат. Пътищата са разчистени от снегонавяванията и животновъдите са успели да предадат издоените количества прясно мляко. В предишните дни това е било невъзможно и в някои стопанства са бракувани десетки литри.

Господин Иванов от село Добриново, община Карнобат гледа около 300 млечни крави. Не се е наложило стопанинът да изхвърля мляко, въпреки усложнената пътна обстановка и фактът, че пътят е бил затворен от четвъртък до вчера следобед. Животновъдът споделя, че много негови колеги в района са изхвърлили литри мляко.

Млеконадоят във фермата на Господин Иванов е 2 тона дневно, негови колеги в района доят и по 4 тона. В същото време изкупната цена в момента е добра – движи се между 60 и 80 стотинки за литър. Средно през петнайсет дни цената се покачва с по няколко стотинки. Фермерите се надяват ръстът да продължи.

Фермерите в Сливенско и Карнобатско имат уверението на мандрите, че, ако обстановката не се усложни и в следващите дни цистерните ще изкупуват млякото им.

Автор: Мирела Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.