1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Едва половината от произведеното у нас мляко отговаря на европейските изисквания

Едва половината от произведеното у нас мляко отговаря на европейските изисквания

На среща със животновъди в Каварна бяха разяснени възможностите за преструктуриране на фермите

50% от произвежданото у нас краве мляко не отговаря на европейските изисквания. До края на 2011 г. фермите от ІІ и ІІІ категория няма да могат да реализират произведената от тях суровина. Това може да е причина за неизпълнението на заявените млечни квоти. В България едва 86% от квотите за производство на мляко са постигнати, разясни Виолета Кръстева от дирекция „Животновъдство” към МЗХ. Възможностите за подпомагане и финансиране на животновъдните ферми от ІІ и ІІІ категория бяха представени от експерти от Министерството на земеделието пред производители от община Каварна. Лекторите от дирекциите „Животновъдство” и „Развитие на селските райони” на МЗХ разясниха и възможностите за финансиране и отпускане на кредити от ДФ „Земеделие”.

В момента аграрното ведомство разработва схема, която ще даде възможност животновъдите да закупуват горива с преференциални акцизи. Все още обаче няма отговор от Министерството на финансите, поясни Виолета Кръстева.

Какви са възможностите на фермерите, които им се предоставят по мерките на ПРСР представи Божура Фиданска от дирекция „Развитие на селските райони” към МЗХ. Акцентирано беше върху гарантираните бюджети на мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”. По нея предстои отваряне на прием в периода 4-15 юли. Гарантираните бюджети осигуряват средства, свързани с т. нар. Нитратна директива, със сектор мляко – производство на качествено сурово мляко, постигане на стандартите за хуманно отношение към животните и преход от конвенционално към биологично производство.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.