1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ЕК прогнозира спад в производството на домати

ЕК прогнозира спад в производството на домати

Очаква се и ръст на вноса, най-вече от Мароко и от Турция

До 2030 година производството на домати в Европейския съюз ще падне от 6,9 милиона тона през 2018-та на 6,7 милиона тона. Това се казва в средносрочната прогноза на Европейската комисия за следващите 12 години.

За същия период се очаква консумацията на домати на глава от населението да намалее от 14 килограма и половина на 13 килограма и 600 грама. Въпреки лекия спад в производството, експертите предвиждат увеличение да средните добиви, най-вече благодарение на изкуствена светлина в оранжериите и климатичните промени, довели до удължаване на сезона в най-важните страни-производители. Така традиционният летен сезон в северните страни вече е по-дълъг, а зимата на юг продължава до лятото.

През последните 10 години износът на пресни домати от Европейския съюз е намалявал с 0,3 на сто на годишна база, основно заради руското ембарго, въведено през 2014 година. Прогнозата на Брюксел е, че до 2030 година експортът ще нарасне с 200 хиляди тона. Очаква се и ръст на вноса, най-вече от Мароко и от Турция.

Според испанската федерация на асоциациите на производителите и износителите на плодове, зеленчуци, цветя и живи растения, прогнозата на относно доставките от Мароко и Турция е доста консервативна, тъй като не са взети предвид огромните разлики в регулациите по отношение на фитосанитарните изисквания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.