1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ЕК ще даде отговор за референтния период на българските тютюнопроизводители за 2007-2009 г.

ЕК ще даде отговор за референтния период на българските тютюнопроизводители за 2007-2009 г.

Снимка:

Министър Греков: Сега прилаганият механизъм на национални доплащания е несправедлив

До днес е срокът, в който ЕК ще даде отговор на България за това възможно ли е да бъде променен референтния период за националните доплащания на тютюнопроизводителите. Това обяви в Марково министърът на земеделието и храните Димитър Греков. Българската страна е поискала среща с еврокомисарите, която се е провела във вторник. На срещата са били изложени всичките мотиви и страхове на тютюнопроизводителите у нас. Днес отговорът от Брюксел е, че поставеният въпрос се разисква в Правна отдел на Главна дирекция „Земеделие” на ЕК. От предварителните разговори с комисарите е станало ясно, че референтният период може да бъде променен и може да бъде приложена друга схема за национални доплащания, но различна от сега прилаганата.

Министър Димитър Греков каза, че сега прилаганият механизъм на национални доплащания е несправедлив и много хора произвеждат тютюн, а не получават тези субсидии. „В момента доплащания се дават на хора, отглеждали тютюн през периода 2007 – 2009 година. Този подход е несправедлив”, смята Греков.

Парите са за хора, произвеждали в миналото и няма нищо за сегашните производители. Тези средства, които се дават, в размер на 100 милиона лева, трябва да отидат и до тези, които отглеждат ориенталски тютюн. Готви се законовата база за това, така че да достигнат тези средства и до производителите на 15 хиляди това ориенталски тютюн. На днешната среща с министъра, тютюнопроизводителите поставиха и въпроса дали МЗХ ще спази споразумението, подписано на 29 април 2013 година за националните доплащания за кампания 2013, точка 3. Става дума за разпределението на доплащанията по сортове тютюн. И след като квотата е увеличена с 20%, има ли възможност всички сортове да получат това увеличение, без дискриминация. След като ЕК е редуцирала доплащанията за България, възможно ли е тютюнопроизводителите да получат пълният обем, а не 100 милиона лева, както са заложени в Бюджет 2014 година.

Вчера, 4 февруари, министърът на земеделието и храните Димитър Греков се срещна с тютюнопроизводители в Института по тютюна и тютюневите изделия в село Марково. На срещата бяха обсъдени бъдещите дейности. Хората искат промени, свързани, както с покупката на семена за бъдещ период, ката и законови промени, които са нужни, каза пред журналисти министърът. „Министерството на земеделието и храните има желание да работи с тютюнопроизводителите, този бранш ще съществува до 2020 година”, каза министърът. Затова се работи активно за решаването на проблемите в сектора.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.