1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Екологичните норми – основен проблем пред млекопреработвателите

Екологичните норми – основен проблем пред млекопреработвателите

Как руското ембарго влияе на бранша

Най-големият проблем на преработвателния бранш е покриването на екологичните норми. Инвестициите за изграждане на пречиствателни съоръжения са много големи, но без никаква принадена стойност на произведената продукция. Това заяви за АГРО.БГ Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България. На пазара в момента действат 256 предприятия.

По думите му през последните години са отпадали фирми не заради липса на модерно технологично оборудване или инфраструктура, а заради това, че преработвали мляко, неотговарящо на европейските изисквания. Според Симеон Присадашки в момента навлизат сериозни брандове, с доста агресивно присъствие и с още по-сериозни инвестиции, които успешно се наместват на вътрешния пазар. По отношение на инвестициите в бранша Симеон Присадашки уточни, че те през последните години са били специфични, в зависимост от политиката за производство. Но голямата инвестиция, която предстои пред сектора, е свързана с новата ПРСР. „Млекопреработвателната индустрия не може да се дели на малки и големи предприятия, защото инвестициите там като вид технологично оборудване не се различават. Разликата е в мащабите, в обемите на производствата.

Големият проблем обаче е, че на 100% от големите преработвателни предприятия в България работят с не повече от 20 до 30% от капацитета си, заради неблагоприятната ситуация. В момента браншът е изправен пред най-големия проблем, дължащ се най-вече на руското ембарго. В Европа залежава голямо количество млечни продукти, а годишният оборот на страните членки с Русия е бил 225 хил. тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.