1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Експериментална станция е заплашена да стане на жилищни сгради

Експериментална станция е заплашена да стане на жилищни сгради

Над 90% от семената, намиращи се в станцията, не могат да бъдат намерени в никой друг научен център по света

Експерименталната станция край руския град Павловск, която е най-старото хранилище за семена в света, може да се превърне в жилищни сгради, предаде "Гардиън", цитиран от Regal.bg. В банката се съдържат около 5 000 различни вида семена. Над 90% от тях не могат да бъдат намерени в никой друг научен център по света.

Миналата седмица московският арбитражен съд отхвърли жалбата на учените от Вавиловския институт по растениевъдство, под чиято опека е съоръжението,  срещу решението върху част от земята на станцията в сателитно градче на Санкт Петербург да бъдат построени жилища.

След протестите на руски и чужди учени и последвалата кампания в Интернет руският президент Дмитрий Медведев е наредил случаят да бъде разследван. Новината е оповестена от официалния канал на президента в Twitter.

Проблемът е, че голяма част от растенията в колекцията растат в опитните полета на станцията и преместването им би отнело години.

Горещата вълна, която унищожи голяма част от реколтата в Русия това лято, може би също е допринесла за реакцията на Медведев. Уникалните семена, които се съхраняват в опитната станция, и отглежданите растения могат да се окажат ключови за преодоляване на ефектите от климатичните промени върху земеделието.

Организацията Crop Diversity Trust, която управлява т.нар. Ноев ковчег за семена в Норвегия, призова хората да продължат да пишат на руските власти.  "През следващите четири седмици ще продължим борбата за спасяването на Павловск и се нуждаем от вашата помощ. Трябва да убедим властите колко важно и незаменимо е разнообразието от земеделски култури, растящо в Павловската опитна станция и да поискаме отмяна на решението", се казва в съобщение публикувано в сайта на организацията.

Опитната станция в Павловск е създадена през 1926 г. от известния руски ботаник и генетик Николай Иванович Вавилов. Именно на Вавилов се приписва идеята за създаването на банки за семена, които да послужат за запазване на многообразието от земеделски култури.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.