1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Експерти: 2014-та няма да е от най-добрите за овощарите в Крайдунавска Добруджа

Експерти: 2014-та няма да е от най-добрите за овощарите в Крайдунавска Добруджа

През март слани унищожиха близо една трета от ранните сортове цъфнали дръвчета в общините Тутракан и Силистра

Напълно унищожени са 70 декара от експерименталната градина на опитната станция по кайсията в Силистра. Дръвчетата са останали без плод след последната градушка в края на месец май, уточни директорът на националната развойна база Люляна Иванова, цитирана от "Стандарт".

Експертите признават, че тази година няма да е от най-добрите за овощарите в Крайдунавска Добруджа. През март слани унищожиха близо една трета от ранните сортове цъфнали дръвчета в кайсиевите градини на общините Тутракан и Силистра. Два месеца по-късно летни бури и градушки, изсипали се през май, удариха за втори път масивите с трайните насаждения край брега на Дунав. От опитната станция в Силистра още не могат да прогнозират каква ще е реколтата през тази година. Прогнозите са, че средните добиви от декар ще достигнат 550 кг, но сезонът на брането е още в началото си и за окончателни резултати е рано да се говори.

В Крайдунавска Добруджа се отглеждат около 30 000 дка кайсии. Засетите с ароматните овошки площи са се увеличили през последните няколко години с около 7%.

В опитната станция по кайсиите, където се отглеждат 500 сорта от слънчевите плодове, тази година експериментират и два нови български - Дръстър и Истър. Специалистите твърдят, че става дума за плодове, които ще са изключително издръжливи при транспортиране и много вкусни. Техните характеристики са пазарно ориентирани и пригодени за експорт. Експертите съветват стопаните да обновяват масивите си, като заложат на новите високопродуктивни и ориентирани към търговскато мрежа български сортове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.