1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Експерти отхвърлиха изследване, което свърза ГМО царевица с рак при плъхове

Експерти отхвърлиха изследване, което свърза ГМО царевица с рак при плъхове

Според френския Висш съвет по биотехнологии, методите на експеримента са били „неподходящи”

Разследващ екип от експерти отхвърли днес оспорваното френско изследване, което свърза генномодифицираната царевица с рака при плъховете, но същевременно призова за „дългосрочно независимо” проучване на въпроса, предава АФП.

Висшият съвет по биотехнологии заяви, че не е установил „причинно-следствена връзка” между раковите образувания при плъховете и консумацията на генетично модифицирана царевица от сорт „NK603” или на препарата „Раундъп”. Според съвета методите на експеримента са били „неподходящи”.

По-рано този месец Европейската агенция по безопасност на храните обяви, че не може да приеме „неадекватния” доклад на френските учени.

От агенцията посочват, че първоначалният преглед е показал, че „композицията, наблюденията и анализа на изследването са неадекватни, което означава, че заключенията на авторите не са научно обосновани”. Европейската агенция по безопасност на храните призова автора на изследването – френския учен Жил-Ерик Сералани, да предостави допълнителна информация, преди да излезе втората и окончателна оценка за неговата работа.

През миналия месец екипът на Сералани обяви, че плъхове, хранени с американска генномодифицирана царевица, са развили тумори.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.