1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Емирът на Катар поискал от Плевнелиев 10 млн. глави агнешко годишно

Емирът на Катар поискал от Плевнелиев 10 млн. глави агнешко годишно

Снимка:

Ние произвеждаме под 1 млн., а селското ни стопанство е поляризирано, изтъкна президентът

При моите срещи в ООН с емира на Катар той пожела да се създаде дългосрочна програма за годишно изкупуване на 10 млн. глави агнешко от България, обяви в Стара Загора вчера, 22 октомври, президентът Росен Плевнелиев. А ние в момента произвеждаме под 1 млн., добави той със съжаление. Арабският свят е неизменен пример за добрата репутация на България, установил Плевнелиев при срещите си с държавни ръководители от Кувейт, Катар и Йордания.

„Там качеството и вкусовите достойнства на българското агнешко и овнешко месо не се поставят под съмнение. В Кувейт и в Катар агнешкото се дели на българско и друго. При срещите ми с държавните ръководители от арабския свят разговорът неизменно се връща към недалечното минало, когато износът към тези страни е стигал до 10 млн. глави агнешко годишно”, припомни си Плевнелиев. „Искат да купуват повече, да диверсифицират доставките си, да изграждат джойнт-венчъри с български фермери – тук е задачата на правителството, на бизнеса и на университетските центрове да подготвим сектор, който неминуемо е осъден на растеж и развитие”, горещо препоръча президентът.

Като неблагоприятна особеност на селското стопанство у нас той определи неговата поляризация. „В момента в България функционират около 5 500 големи ферми и около 250 хил. малки стопанства, основно в животновъдството и градинарството. Те се характеризират с неефективно производство и слаба пазарна ориентация. Причината е и така нареченото възстановяване на земята в реални граници, вместо в идеални, както се случи другаде. Поляризацията може да бъде преодоляна чрез коопериране и сдружаване, може да се реализират икономии, да се генерира добавена стойност, да се гарантират количество и качество на доставките, да се избегнат прекупвачите по веригата на реализация на продукцията”, изложи тезата си държавният глава.

Като огромен плюс на страната ни той добави голямото богатство и разнообразие на растителни видове – около 3 600 на брой. От тях се употребяват около 650 лечебни растения, като 300 вида се събират ежегодно. „По данни на Евростат нашата страна се нарежда сред най-големите производители на подправки в Европейския съюз с близо 40 хил. тона през 2008 г. – това съставлява 71% от производството на ЕС. Тук ние сме най-големите! И целият свят търси тази продукция. Според Асоциацията на билкарите и гъбарите печалбите от експорта възлизат на 25-30 млн. евро”, изтъкна Росен Плевнелиев.

Кулинарните билки и подправките са много подходящи за дребни производители в труднодостъпни райони – производствата могат да бъдат организирани на малки площи върху неплодородна земя, не е необходима специална техника за отглеждането, а това също е продукция с висока добавена стойност. Друга форма за препитание за населението в планинските и горските райони би могъл да бъде добивът на недървесни горски продукти – гъби, горските плодове, горският мед. По размер на сертифицирани площи за събиране на диворастящи плодове, билки и гъби България е на второ място в Европейския съюз, а по брой на сертифицирани пчелни семейства – на четвърто място в ЕС.

 Нина ЙОВКОВА

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.