1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ЕС е вторият най-голям производител в света на сладка царевица

ЕС е вторият най-голям производител в света на сладка царевица

Две трети от европейското производство са концентрирани в Унгария и Франция

След Съединените щати Европейският съюз е вторият най-голям производител на сладка царевица в света, става ясно от данните на Европейската конфедерация на производителите на царевица. В организацията със седалище в Париж са обединени 90 процента от стопаните и другите участници по веригата.
 
В доклада си за 2019 година Конфедерацията посочва, че в световен мащаб сладка царевица се отглежда на 375 хиляди хектара. Със 120 хиляди начело са Съединените щати, следвани от Европейския съюз със 73 хиляди хектара. На трето място е Тайланд, където с тази култура са засети 50 хиляди.
 
Две трети от европейското производство са концентрирани в Унгария и Франция, като Унгария има дял от 42, а Франция е с 31 %. В Германия сладка царевица се отглежда от 485 стопанства, обработващи малко над 2000 хектара с тази култура. През 2019 година те са прибрали общо 20 000 тона.
Средното годишно потребление в Европейския съюз е около един килограм на човек, далеч по-малко, отколкото в Съединените щати. Там всеки жител изяжда по 11 килограма сладка царевица на година. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.