1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ЕС намалява производството на захар

ЕС намалява производството на захар

Холандия, Великобритания, Франция и Белгия ще засеят между 5 и 15 процента по-малко захарно цвекло

Спад в производството на захар заради напрегнатата пазарна ситуация планират някои от най-големите производители в Европейския съюз. По данни на Генералната дирекция "Земеделие" през сезон 2019/20 Холандия, Великобритания, Франция и Белгия ще засеят между 5 и 15 процента по-малко захарно цвекло.

Още при последния Аграрен съвет комисарят Хоган беше посочил, че очаква пазарът на захар в Съюза да се стабилизира. Принос за това ще има прогнозираното за сега започналия сезон намаление на производството с 11 процента. Освен това предлагането на захар на световните пазари също намалява.

При заседанието на Аграрната комисия в Европарламента се чуха и оплаквания, че големи извъневропейски производители, като Индия например, субсидират износа на захар с огромни суми. Към Европейската комисия бяха отправени призиви да предприеме веднага ответни мерки. От Франция дойде искането за подкрепа на частното складиране, както по време на кризата с млякото. Френски депутат обвини Комисията, че приема фалита на много фермери, отглеждащи захарно цвекло, като се опитва по този начин да намали натиска върху цените.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.