1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ЕС отстъпи на Турция първото място по черешопроизводство в света

ЕС отстъпи на Турция първото място по черешопроизводство в света

На трето място остават Съединените щати

Добра световна реколта от череши и вишни, близка до тази от миналия сезон, очакват специалисти от земеделсктоо ведомство на Съединените щати. Общото количество ще достигне около 3 милиона 620 хиляди тона, което е с 0,7 процента по-малко, отколкото през миналата година.
 
Според анализаторите във Вашингтон този лек спад се дължи основно на реколтата в Европейския съюз. Тя е в размер на 648 хиляди тона, или с 20 процента под миналогодишната. Най-силно бяха засегнати Италия и Полша, където градушки, пролетни студове и суша увредиха дърветата. Прогнозните данни за Германия сочеха през юни 62 хиляди тона, от които близо 48 хиляди тона са череши, останалото се пада на вишните.
 
С тазгодишния спад Европейският съюз отново отстъпи лидерската си позиция като най-голям световен производител на Турция. Овощарите в югоизточната ни съседка прибраха тази година рекордните 865 хиляди тона, 5 процента над миналогодишното количество. Причина за добрия резултат са благоприятните метеорологични условия, както и въвеждането на сортове с по-голям добив.
 
На трето място остават Съединените щати с производство в размер на 450 хиляди тона, следвани по петите от Китай, който и в този сегмент се превръща в глобален играч. Народната република има реколта от 420 хиляди тона, което е ръст с 25 процента. От друга страна с 615 хиляди тона Китай е най-големият потребител на череши в света. Недостигът от собствено производство се компенсира от внос, като през настоящия сезон той ще достигне 195 хиляди тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.