1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ЕС се подготвя за недостиг на храна

ЕС се подготвя за недостиг на храна

Ситуацията се усложнява от това, че лятото е много горещо в Европа

 

Световния съвет по зърното е получил първите данни за сериозни загуби на реколта в ЕС поради установената в Западна и Централна Европа суша. Загубата на пшеница във Франция през текущата година ще достигне до 10% спрямо предходната реколта, предаде Agrosaveti.com.

„Ситуацията се усложнява от това, че лятото е много горещо в Европа. Никой не може да каже колко дълго ще продължи това природно явление”, - каза представителят на Световния съюз по зърното.

Според службата на ЕС, отговаряща за сигурността на храните много страни от ЕС регистрират големи загуби на реколти от различните култури. Например, в Германия е загубена до 20% от реколтата от ечемик, в Италия - до 15% от доматите, в Полша - до 20% от зърнените култури и 10% от зеленчуците.

В резултат на това, ЕС започва да се подготвя за напрежение на потребителския пазар и дори за възможен недостиг на храна. Британският вестник „Дейли експрес” публикува статия на първа страница, озаглавена „Цените на хранителните продукти ще се изстрелят нагоре”. В нея се отбелязва, че „британците ще пострадат от повишаването на цените на храните след появата на най-големият за последните 37 години месечен ръст на цената на пшеницата.”

Специалистите признават, че загубите на реколтата от зърнени и други култури в ЕС са по-ниски, отколкото в Източна Европа, където има по-сериозна суша. В резултат на това традиционните страни - купувачи на руска, украинска и казахстанска пшеница ще преминат към други доставчици, съобщава бизнес агенцията „Блумбърг”. „Потокът на износа на пшеница от Русия и Украйна започва да намалява.” - каза ръководителят на Асоциацията на мелничарите на Индонезия Франсискус Велиранг. Според него, Индонезия, която е най-големият вносител на пшеница в Азия и в последните години е внасяла от Русия и Украйна, сега ще трябва да се обърне към САЩ и Австралия.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.