1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ЕС се присъединява към Женевския акт

ЕС се присъединява към Женевския акт

Актът гарантира на всяка държава защита на географските указания

Европейският съюз ще се присъедини към Женевския акт на Лисабонската спогодба за наименованията за произход и географските указания. Това стана възможно след предложение на Европейската комисия, одобрено в Европарламента.

След гласуването агрокомисар Фил Хоган заяви, че е изключително доволен от решението Европейският съюз да стане част от Женевския акт. За него това е още една стъпка за по-добрата защита на международно ниво на географските указания, които отразяват многообразието, автентичността, знанията и уменията на европейските производители на храни и напитки.

Благодарение на Женевския акт, който допълва Лисабонското споразуменSие от 1958 година за закрила на наименованията за произход и тяхната международна регистрация, вече е възможно присъединяването и на международни организации. В момента в Акта членуват 28 страни, седем от които са и в Европейския съюз. Актът гарантира на всяка държава защита на географските указания, като за това е нужна единствено регистрация в Световната организация за интелектуална собственост. Това означава, че щом Европейският съюз бъде приет като колективен член, всички наименования за произход автоматично ще получат възможно най-високата степен на закрила.

След решението на Европейския парламент, с което приключва законодателният процес, документите ще бъдат публикувани в Официалния вестник на Съюза и ще влязат в сила 20 дни по-късно. Три месеца след това Съюзът официално ще стане член на Женевския акт. В момента в Европейския съюз има повече от 3 хиляди защитени наименования на храни, вина и алкохолни напитки.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.