1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Есенната сеитба в Шуменска област е към края си

Есенната сеитба в Шуменска област е към края си

В ход е и подготовката за пролетниците, която обхваща общо 427 000 декара

Есенната сеитба в Шуменска област е почти приключила, съобщиха за Агро ТВ от областната дирекция „Земеделие” в Шумен. Сега в региона усилено се подготвят площите за пролетниците.  В някои общини обаче изостава жътвата на царевицата, все още има и неприбрани площи със слънчоглед. 

В Шуменска област вече приключи сеитбата на ечемик, маслодайна рапица и тритикале. Очаква се в близките дни да завърши и сеитбата на пшеницата, съобщи Айсел Ахмед, главен специалист в областната служба „Земеделие” в Шумен.    

В ход е и подготовката за пролетниците, която обхваща общо 427 000 дка в Шуменска област. Извършена е дълбока оран на близо 265 000 дка, направено е предсеитбено торене с фосфор, азот и калий. Продължава и прибирането на царевицата в региона. В Шуменско тази година бяха засети общо 200 000 дка царевица, около 37 % от площите още не са ожънати.
 
Най-много изостава жътвата в община Смядово, където са прибрани само 19 процента от площите с царевица и в община Венец, където са ожънати 30 на сто от масивите. В останалите общини реколтираните площи са над 60-70 процента, а в Каспичан и Хитрино жътвата е към края.  Все още в Шуменско има и неприбран слънчоглед. Жътвата не е приключила в общините Велики Преслав, Венец и Нови пазар, но изоставането обхваща само 2 процента от общо засетите със слънчоглед 307 000 дка. Средният добив от слънчогледа тази година е 191 кг.

Автор: Йордан Йорданов

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.