1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Еврокомисията очаква свиване на селскостопанските площи

Еврокомисията очаква свиване на селскостопанските площи

Предполага се, че заради подобрените методи и научните достижения добивите от повечето култури ще се увеличат

Свиване на обработваемите площи до 2030 година очаква Европейската комисия в най-новата си средносрочна прогноза за селското стопанство. За разлика от миналото десетилетие, през периода 2021-2030-та процесът ще протича по-бавно, смятат експертите.
 
Към 2018 година селскостопанската площ в Европейския съюз е била с размер 178 милиона хектара. След 10 години тя ще се свие с 2 милиона хектара, прогнозират в Брюксел. В резултат на тази тенденция се очакват и по-слаби реколти от най-важните зърнени култури, както и от трайните насаждения и зелените площи. От друга страна ще има леко увеличение на земите, използвани за отглеждане на фуражни растения. Предполага се, че заради подобрените методи и научните достижения добивите от повечето култури ще се увеличат. Основен двигател в тази насока ще бъде цифровизацията на селското стопанство, която ще помогне да се подобрят условията на труд и да се спазват високите екологични изисквания. Ще се увеличат и площите, обработвани по биологични стандарти, за да достигнат през 2030 година около 10 процента от общата площ.
 
Според средносрочната прогноза производството на зърнени култури ще остане стабилно, въпреки намалените площи. Очакваните количества са около 277 милиона тона на година, като ще има размествания при различните култури. Стопаните ще сеят по-малко ечемик и пшеница, а при фуражните култури ще преобладава царевицата. Потреблението на зърно ще се стабилизира на около 260 милиона тона.
Благодарение на нарасналото търсене на рапично масло, площите с тази култура ще намаляват по-бавно, отколкото в миналото. Производството на маслодайни растения ще се увеличи, тъй като фермерите ще отделят по-големи площи за слънчоглед и соя, се казва още в прогнозата на Европейската комисия.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.