1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Европа още изхвърля хиляди тонове зеленчуци

Европа още изхвърля хиляди тонове зеленчуци

Повечето германци не са доволни от начина, по който правителството се справя с епидемията от Ешерихия коли

Продължават земеделските проблеми в Европа заради истерията "ешерихия коли". Европейската комисия изрази разочарованието си, че Русия все още не е отменила забраната за внос на европейска селскостопанска продукция. Руските санитарни власти уточниха, че все още не са получили необходимите сертификати за качеството на внасяните от Европа зеленчуци.

Въпреки че истерията около заразата с Ешерихия коли вече отминава, фермерите продължават да изхвърлят тонове развалена продукция. Земеделците приветстваха решението на Еврокомисията да им изплати 210 милиона евро обезщетение за загубите, но смятат, че ще минат месеци, докато получат парите.

"Цените тепърва ще се уточняват. Не е ясно дали ще бъде усреднена цифра на базата на цените през последните три-четири години, а до миналата година те бяха направо мизерни. Така че нямаме големи очаквания", коментира Петра Лак, търговец на земеделски продукция, съобщи bTV.

Фактът, че властите дълго време не можаха да открият източника на заразата задълбочи кризата на пазара за селскостопански продукти.

Публикувано днес проучване показа, че повечето германци не са доволни от начина, по който правителството се справя с епидемията от Ешерихия коли.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.