1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Европейската агенция за безопасност на храните отхвърли забраната за сеитба на ГМО царевица във Франция

Европейската агенция за безопасност на храните отхвърли забраната за сеитба на ГМО царевица във Франция

Няма конкретно доказателство за риск по отношение на здравето на човека и животните

Опитът на Франция да забрани сеитбата на генно модифициран сорт царевица на "Монсанто" беше отхвърлен от Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA).

В отговор на научни данни в подкрепа на решението на страната да наложи забраната, агенцията се произнесе, че "няма конкретно доказателство за риск по отношение на здравето на човека и животните", което да оправдава подобна забрана.

През 2008 г. Франция забрани сорта MON 810 след протести, но решението беше отменено от френския съд през 2011 г. През май тази година правителството отново възстанови забраната с аргумента, че мярката цели защита на околната среда.

Сортът на "Монсанто" MON 810 представлява генно модифицирана царевица, издържлива на вредители, и е на пазара от 1997 г.

В решението си против забраната EFSA заявява, че голяма част от представените от Франция през януари научни доказателства вече са били включени в предишния набор от документи, внесен през 2008 г. Според EFSA представените данни не само не доказват риск за човешкото здраве и здравето на животните, но не доказват и никаква опасност за околната среда, пише "Дневник".

Говорител на еврокомисаря по здравеопазването Джон Дали коментира пред агенция AFP, че ЕК ще обмисли каква мярка да предприеме вследствие на това решение на EFSA. По думите му е възможно и просто да се отправи искане към Франция за вдигане на забраната.

Страните в ЕС, които са въвели забрана срещу сеитбата на ГМО царевица на Монсанто, до момента са седем и сред тях е и България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.