1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Европейските производители на зеленчуци ще получат 50% от понесените загуби заради кризата с Е.coli

Европейските производители на зеленчуци ще получат 50% от понесените загуби заради кризата с Е.coli

Снимка:

Брюксел задейства плана за изплащане на подпомагането

Въпреки че четири европейски държави се обявиха против предлаганата от ЕС сума от 210 млн. евро за компенсации на фермерите, претърпели загуби от кризата с бактерията Ешерихия коли (E.coli), Брюксел задейства плана за изплащане на подпомагането, пише dnevnik.bg.

Комисията от земеделски експерти на Евросъюза одобри средствата и се очаква на 22 юни решението за превеждането им към фермерите да бъде публикувано в Официалния вестник на ЕС, съобщават световните медии.

По информация на испанския вестник "Ел мундо" против предложения финансов пакет са се обявили Испания, Франция, Полша и Словакия, които настояват за по-високо подпомагане. Информацията е потвърдена от генералния секретар в Министерството на околната среда и селските райони на Испания Едуардо Тамарит, който е коментирал пред вестника, че "мерките на Брюксел са незадоволителни".

Еврокомисарят по земеделие Дачиан Чиолош от своя страна каза, че решението е важен сигнал за производителите на зеленчуци, защото Европа е доказала, че може да реагира бързо, когато се налага. Той изрази радостта, че е открит източникът на заразата и това не са пресните зеленчуци. "Оптимист съм, че консумацията им ще се повиши много бързо", допълни комисарят, цитиран от "Ел мундо".

Според схемата европейските производители на зеленчуци ще получат 50% от понесените загуби заради кризата. Сумата ще бъде изчислявана на база средноевропейската цена за юни в периода 2008 - 2010 г.

Схемата е избрана, за да може по-бързо да се постигне съгласие между всички европейски държави и да се задейства механизмът. По същата причина най-вероятно няма да има и разделение между плащанията за традиционни и биопроизводители, макар някои страни да поискаха такова да се направи.

От българското земеделско министерство съобщиха, че избирането на средноевропейската цена на база ще позволи в България загубите на зеленчукопроизводителите да бъдат покрити 100%. Причината е, че тук средната изкупна цена е по-ниска.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.