1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Европейските стандарти в земеделието и хранителната промишленост няма да бъдат променяни в полза на САЩ

Европейските стандарти в земеделието и хранителната промишленост няма да бъдат променяни в полза на САЩ

Вече е почти сигурно, че Брюксел няма да налага нови наказателни мита за американски стоки

Европейските стандарти в селското стопанство и хранителната промишленост няма да бъдат променяни в полза на Съединените щати. Това заяви говорител на Европейската комисия в Брюксел. Сключените споразумения при срещата между Жан-Клод Юнкер и американския президент във Вашингтон няма да окажат влияние върху селскостопанската политика на Съюза.

Комисията оценява резултатите от срещата като "изключително добри", но няма как централизирано да стимулира вноса на американска соя в Европейския съюз. "Ние не сме планова икономика, каквато имаше в Съветския съюз. Съединените щати сами трябва да потърсят клиенти за своята соя", се казва в изявлението.

В същото време от Европейското сдружение на производителите на фуражи посочиха, че Общността има голяма нужда от соя. Затова неговият председател Ник Мейджър е убеден, че споразумението между Брюксел и Вашингтон ще е ползотворно за селскостопанския сектор. По думите му тазгодишната слаба зърнена реколта показва, че Европа има голяма нужда от внос на фуражни култури.

Вече е почти сигурно, че Брюксел няма да налага нови наказателни мита за американски стоки. Такива бяха замислени за редица аграрни продукти от Съединените щати, в това число и соя.

Възможно е Брюксел да поднови преговорите за провалилото се Трансатлантическо споразумение за свободна търговия. Търси се изцяло нов подход, след като президентът Доналд Тръмп заяви подкрепа за реформа на Световната търговска организация.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.