1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Фази на развитие при рапицата в различните региони на страната

Фази на развитие при рапицата в различните региони на страната

Какви са пораженията от неприятели

В регион Добрич се наблюдават различни фенофази от първа двойка листа, втора двойка и такава, в която рапицата е на 7-8 листа, към средата на месец октомври. Октомврийските сеитби са все още във фаза котилeдон, има такива, които никнат сега. Наблюдават се нападения с немного големи поражения по растенията от рапична оса. Почти във всички микрорайони има сериозен каламитет от обикновена полевка. Препоръчва се извършване на навременни растителнозащитни мероприятия.

Рапицата в района на Пловдив и Пазарджик е във фаза 6-8 лист. Падналите валежи и благоприятните температури са причина посевите да се развият доста бурно. Част от стопаните водят борба срещу неприятелите и самосевките. Наред с това приложиха и растежни регулатори за задържане на листната маса. Беше приложен и български листен тор с увеличено съдържание на цинк за развитие на корена и залагане на повече разклонения в кореновата шийка. Малко са площите, при които рапицата е изостанала в развитието си.

В района на София, Дупница, Радомир, Перник и Кюстендил рапицата е във фаза 2-4 лист. Направени са пръскания срещу неприятелите и плевелите при тази култура. Препоръчва се стопаните да извършат листно третиране с комплексен листен тор за стимулиране на растенията, за да влязат в оптимална фаза на презимуване.

В района на Плевен и Левски рапицата тази есен, за разлика от предходните две години, се развива доста добре. В момента по-голямата част от посевите са във фаза 6-8 лист на културата. На доста места надземната част на растенията изпреварва в развитието си корена. Поради тази причина експерти от фирма Екофол препоръчват внасянето на биоминерални растежни регулатори, които да забавят развитието на надземната част и да пренасочат оттока на хранителни вещества към корена.

В района на Ловеч и Троян едва около 40% от посевите са във фаза 6-8 лист, по-голямата част от посевите поради спецификата на района са във фаза 2-4 лист, което накара немалка част от производителите да внесат растежни биоминерални стимулатори, които да подпомогнат развитието на малките растения.

С падането на средните температури вече има начални прояви на дефицити, срещу които трябва да се противодейства с биоминерални листни торове, в противен случай могат да доведат до блокиране на редица процеси, осигуряващи 50%-ното залагане на добива през есента.

Рапицата в района на Хасково, Димитровград, Харманли, Свиленград се намира във фаза 4-6 лист. Има площи, които са презасeти и се очаква да закъснеят в развитието си. Препоръчваме внасянето на българските листни торове Лактофол с цел наваксване на късната сеитба и достигане на оптимална фаза за презимуване. В района не липсват и посеви, при които силният вегетативен растеж доведе до използване на два растежни регулатора, единият е на основата на фунгицид, а другият е биоминерален листен тор с високо съдържание на цинк и комплекс от микроелементи, като по този начин гарантирано се пренасочва енергията към корена, а развитието на вегетативната част е ограничено.

В района се наблюдаваше силно нападение от бълха и рапична оса, като на места закъснялата борба доведе до презасяване на площите.
В района се наблюдаваха проява на хранителни дефицити, предимно фосфорен, дори на посеви, при които е направено предсеитбено торене. Приложението на български биоминерални листни торове ограничава проявата на хранителни смущения и коригира успешно проявилия се хранителен дефицит.

Много различна е картината, характеризираща състоянието на рапицата в Северозападна България.

Може да обединим развитието й в три групи – 3-4-та двойка листа, 1-2-ра двойка, а най-късните посеви сега поникват.

В районите на Видин, Лом имаше поражения от рапична листна оса и бълхи, в Бойчиновци, Борован и Бяла Слатина проблем е обикновената полевка.
Като цяло, не е голям делът на прерасналите рапици – тези, при които коренът е само 3-4 сантиметра, а листната маса е достигнала 30 см височина.

При част от растенията във фаза от 2-ра до 4-та двойка листа, се наблюдава изтегляне на кореновата шийка. Тя е изкривена и се намира над почвената повърхност, което прави рапицата уязвима на ниски температури. Причина за това е наличието на прекалено много влага, коренът черпи вода от повърхностния слой и не отива на дълбочина. В други случаи поради невъзможността да се сведе почвата до градинско състояние преди сеитба, отново наблюдаваме недобро вкореняване.

От фирма Екофол препоръчват на земеделските производители да направят пръскане с листен тор с повишено съдържание на цинк, бор, мед, манган и молибден. Така асимилатите се пренасочват от листата към корена, той се развива повече което е предпоставка за по-добро вкореняване и презимуване на растенията. Получава се уплътняване на междувъзлията и надебеляване на кореновата шийка – гаранция за преодоляване на неблагоприятните климатични условия.


laktofol_web_520_02

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.