1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Фермери и еколози излизат с искания за промени в ОСП

Фермери и еколози излизат с искания за промени в ОСП

Седем екологични и селскостопански организации от цяла Европа излизат на протест

Фермери от цяла Европа протестират в Страсбург. Според демонстрантите, в новия проект за Общата селскостопанска политика липсват задължителни насоки за опазване на околната среда. Освен това недоволстващите искат преразпределяне на директните плащания така, че да има и за по-малките производители.

Седем екологични и селскостопански организации от цяла Европа излизат на протест по време на третата пленарна сесия на новоизбрания европейски парламент. Стотици земеделски производители се включват в демонстрацията с искане да се преосмисли плана за Общата селскостопанска политика. Фермери и активисти от Германия и Франция докараха тракторите си пред сградата на Парламента в Страсбург и настояха да изложат исканията си. Демонстрацията бележи края на поредица от протести в цяла Европа срещу настоящия текст на ОСП. Още миналата година имаше петиция, която събра 114 000 подписа в защита на предложенията за реформи.

Организациите призовават да бъде подпомогнато производството на храни за местния пазар. Активистите искат повече средства за малки животновъдни обекти, а също да бъдат предвидени пари за защита на обработваемите земи и ограничаване на използването на пестициди. Като най-голям проблем демонстрантите посочват разпределението на директните плащания. За сега тези средства са насочени предимно към големите стопанства, а в същото време малките и средните съставят по-голямата част от сектора. Освен това активистите смятат, че в новия проект за ОСП липсват задължителни насоки за опазване на околната среда. Например, посочват като проблем това, че ще се финансират дейности, без да е изчислено как въздействат на околната среда. В новата политика държавите членки ще имат свобода при разпределението на средствата и това според протестиращите крие рискове. Най-големият от тях е, че вероятно опазването на климата ще бъде пренебрегнато.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.