Холандски фермери блокираха Хага

Демонстрацията беше провокирана от изказване на депутат

Няколко хиляди холандски фермери протестираха с тракторите си и блокираха движението в Хага. Стопаните изразяват недоволството си от непрестанните обвинения на части от обществото, че единствено те са виновни за глобалното затопляне.
 
Демонстрацията беше провокирана от изказване на депутат от ляво-либералната партия, която е част от правителствената коалиция. Народният представител поиска спешно съкращаване наполовина на всички селскостопански животни, отглеждани в страната. Идеята зад настояването за премахването на 50 милиона кокошки и 6 милиона свине е, че така ще се намалят емисиите от азот и други газове, вредни за климата. Освен това ще се освободят площи за жилищно строителство, допълва народният представител. 
 
Според него именно емисиите от азот са основната причина за недостатъчното строителство на нови жилища, пътни артерии и обществен транспорт. По думите му около 70 процента от холандските азотни емисии идват от селското стопанство, най-вече от индустриалното животновъдство.
 
В отговор на депутатските твърдения няколко фермерски организации призоваха своите членове за протест, който доведе до общо 1100 километра задръствания в и около Хага. Стопаните изтъкват, че парламентът вече е одобрил закон за намаляване на емисиите. Според фермерите само 20 на сто от азота в атмосферата идват от селското стопанство. 
 
 
Коментари (1)
Светът се е побъркал Да се замислят малко, че глобалното затопляне е естествен процес вследствие на самият земен цикъл, който се повтавя периодично през няколко милиона години. И човечестевото допринася за този процес, но процентът е много по-малък. Защо не предложат занапред да се произвеждат само електромобили например, а ще орязват фермерите? Малоумници!
02.10.2019 10:09 / Отговор

Добави коментар