1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Фермери искат по-ниски цени на пасищата и по-високи изкупни цени на млякото

Фермери искат по-ниски цени на пасищата и по-високи изкупни цени на млякото

Увеличава се вносът на сурово мляко

С 82% се е увеличил вносът на сурово мляко през 2015 година спрямо 2014. Данните изнесоха експерти от Министерството на земеделието по време на Областен консултативен съвет по животновъдство в Стара Загора.

Заседанието бе по повод ниските изкупни цени на млякото. По този повод започват мащабни проверки на Агенцията по безопасност на храните на вноса на мляко и на млекопреработвателните предприятия. Първият основен въпрос на Консултативния съвет по животновъдство бе свързан с цените на пасищата. Фермерите настояват за разглеждането им от общинските съвети.

Ниските изкупни цени на млякото е другият остър проблем на животновъдите. Те настояват държавата да се намеси чрез контрол на преработвателите.

От Министерството на земеделието съобщиха за мащабни проверки във връзка с вноса на сурово и сухо мляко, най-често от Унгария, Румъния и Полша.

През 2015 година значително се е увеличил вносът на сурово мляко в България.
В същото време е намалял вносът на сухо мляко, съобщиха експертите. Фермерите искат да знаят и защо ниската изкупна цена на млякото не сваля цените на млечните продукти в магазинната мрежа.

Автор: Велизара Цонева

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.