1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Фермери настояват за компенсации на пропадналите площи след дъждовете

Фермери настояват за компенсации на пропадналите площи след дъждовете

Поради дъждовете проблем с прибирането на реколтата има не само при пшеницата, а също и при ечемика и при рапицата

От Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) са изпратили писмо до МЗХ в районите, където положението е бедствено от дъждовете, да бъде обявено такова. От Асоциацията настояват да се направят комисии за оценяване на посевите и да се стартира европейският регламент за компенсиране загубите на земеделските стопани при лоши природо-климатични условия.

Фермерите смятат, че ако се стартира процедурата и зърнопроизводителите, които са с почти изцяло унищожена реколта бъдат компенсирани съгласно този регламент, това ще им помогне да оцелеят и няма да стигне до фалити.
От НАЗ смятат, че комисиите могат да направят оценка и след като бъде прибрана

реколтата на база на приходите на земеделските производители от предходните три години и ако има намаление над 30%, те могат да бъдат компенсирани.

Поради дъждовете проблем с прибирането на реколтата има не само при пшеницата, а също и при ечемика и при рапицата. По данни на НАЗ към настоящия момент все още има за страната средно между 5-10 % ечемик, който не е прибран и около 10-15 % рапица, която не е прибрана. Рапицата е по-нежна култура и от дъждовете зърното капе на земята. Преди първите дъждове на 8-9 юни средно се прибраха от добив около 270 кг, след дъждовете добивът падна под 200 кг, а оттук нататък какво ще се прибере, не е ясно. Товаще намали средния добив, който се очакваше от рапица  от около 200-220 килограма на 130-140 кг.

За ечемика, там, където не е ожънат, вследствие на дъждовете, комбайните ще играят ролята на косачка, просто ще трябва да минат да окосят наличния ечемик, който е останал, за да могат да обработят площите за следващата година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.