1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Фермери от района на Сандански и Петрич настояват да се спре контрабандата на зеленчуци от съседни страни

Фермери от района на Сандански и Петрич настояват да се спре контрабандата на зеленчуци от съседни страни

Производителите ще внесат официална декларация в земеделското министерство с исканията си

Няколко седмици след като производителите на зеленчуци се оплакаха от ниските изкупни цени за продукцията им, в края на миналата седмица бяха организирани и протести. Бунтът е на над 300 фермери от района на Сандански и Петрич, които дори затвориха за кратко главния път към Гърция. Те разказваха пред медиите, че доматите се изкупуват под 40 стотинки за килограм - сума, която дори не можела да покрие разходите за производство, пише "Капитал дейли".

Фермерите настояват да се спре контрабандата на зеленчуци от съседни страни, която подбивала пазара, както и да се повишат субсидиите за българската продукция. Производителите ще внесат официална декларация в земеделското министерство с исканията си като още не е ясно какви стъпки ще предприеме реално ведомството.

Сякаш превантивно преди няколко седмици земеделският министър Димитър Греков съобщи, че ще настоява за повишение на митата на вносните зеленчуци - мярка, която в този си вид на практика не може да се случи. Държавата обаче има и други инструменти, с които може да подпомогне сектора.

Неосъществими идеи

На този етап не е ясно какви мерки ще вземе земеделското министерство по въпросите на сектора, като през уикенда бе съобщено, че предстои тази седмица назначението на зам.-министър, който да се заеме с неотложните проблеми. Дотук обявената от Димитър Греков идея за защитни мита, е неосъществима. ЕС има общи регламенти за вноса на селскостопански продукти и дължимите мита, като за някои държави има и допълнителни споразумения. Така например в общия случай при внос на зеленчуци е най-вероятно да възникне задължение за плащане на базово мито, евентуално допълнително мито и евентуално обезпечение.

Двете държави - Турция и Македония, от които най-често се внасят пресни зеленчуци в България, обаче имат известни преференции. Например Турция има споразумение с ЕС, според което използва нулева ставка за внос на зеленчуци при един от компонентите на базовото мито - т.нар. адвалорно мито (изчислява се като процент от митническата стойност). При стоките от Македония пък вносителят може да поиска преференциално тарифно третиране на база споразумение за асоцииране между ЕС и Западните Балкани, при което има нулева ставка за базовото мито. ЕС е договорил в рамките на Световната търговска организация възможността за налагане на допълнително мито, но това е само в случаите, когато вносната цена е по-ниска от т.нар. прагова цена, която всяка година се дава от Брюксел в световната организация.

Тази прагова цена указва сумата, която осигурява минимално задоволителен жизнен стандарт на производителите на същите стоки в общността. От влизането на България в ЕС през 2007 г. не е имало ситуация, която налага въвеждането на такова допълнително мито за плодове и зеленчуци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.