1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Фермери от Сливенско искат спешни мерки за излизане от тежката ситуация в млечното и месно животновъдство

Фермери от Сливенско искат спешни мерки за излизане от тежката ситуация в млечното и месно животновъдство

Разширяване на проверките за качеството на млякото не само в мандрите, но и в търговската мрежа предлагат от бранша

Продължаване на диалога с аграрното министерство и разширяване на проверките за качеството на млякото и млечните продукти не само в мандрите, но и в търговската мрежа. Това са основните предложения за решаване на проблемите в сектора, които прие Областният Консултативен съвет по животновъдството в Сливен.

Прилагане на спешни мерки за излизане от тежката ситуация в млечното и месно животновъдство поискаха близо 80 фермери от региона, които се включиха в заседанието на Областния Консултативен съвет. Животновъдите ще разчитат и на възможностите за еврофинансиране за развитието на сектора.

Проблемът с ниските изкупни цени на млякото може да намери решение, според животновъдите, ако има по-сериозни санкции за използването на нерегламентирани суровини и затваряне на фирми, които работят в сивия сектор. Засега фермерите от Сливенско не планират протестни действия, което би било крайна мярка.

Всички предложения от заседанието на Консултативния съвет ще бъдат внесени за обсъждане в предстоящата Кръгла маса с представители на млекопрерабтвателните предприятия и експерти от Министерството на земеделието в началото на следващата седмица във Велико Търново.

Подробности гледайте в новините на АгроТВ

Автор: Валентин Вълчев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.