1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Фермери протестират пред сградата на МЗХ

Фермери протестират пред сградата на МЗХ

Снимка:

Животновъдите държат да бъдат изплатени субсидиите, които са им обещани

Животновъди протестират пред сградата на Министерството на земеделието и храните, съобщи Агенция "Фокус". Фермерите държат да бъдат изплатени субсидиите, които са им обещани, да има пълна прозрачност и яснота какво ще се случва с 2014 г. с парите за сектора.

Стопаните настояват поне 70 на сто от субсидиите да им бъдат платени преди края на годината. От аграрното ведомство вече посочиха, че няма такава възможност.

От 13 ч. в сградата на министерството се провежда Консултативен съвет по животновъдство. Сред обсъжданите теми са финансовата рамка за 2014 г. за направление животновъдство, възможностите за трансформиране на кредитите в субсидии за действащите животновъди, контролът върху производството на фуражите и ценообразуването им, както и промяната в организацията за изпълнение на Държавната профилактична програма.

Председателят на Асоциацията на българските животновъди Бойко Синапов прочете пред митинга декларация - споразумение от името на общо пет организации в бранша, която ще внесат в МЗХ. Настояването им е да бъдат приети от министър Димитър Греков, с който да подпишат подготвения документ. В него животновъдите настояват за незабавно изплащане на 70% от помощите за глава животно с референтен период 2009 г. и на 100 процента помощите по обвързаната схема на производство на края на годината, предаде БТА.

От бранша искат още спешно да бъде създаден кризисен щаб с участието на експерти от МЗХ, БАБХ, Фонд "Земеделие", Министерство на финансите и представители на бранша за изготвяне на реално изпълним и финансово осигурен план за подпомагане на сектора животновъдство. В споразумението пише още, че трябва да бъде одобрена финансова рамка за следващия период - 2014 г. от минимум 170 млн. лева - национални и европейски доплащания.

Друго искане на бранша е възстановяване работата на групите в МЗХ, Фонд "Земеделие" и асоциациите относно всички негови проблеми като кредитирането и лихвите, акциза на горивата, оземляването, ветеринарномедицинските услуги други. Като краен срок за изработването на решения и одобряване на предложенията им животновъдите посочват 14 работни дни. Бойко Синапов каза, че Националната асоциация на животновъдите не е поканена и няма да участва в Консултативен съвет по животновъдство.

Асоциацията ще излъчи контактна група, която да представи декларацията - споразумение на министър Греков с настояване за двустранното й подписване.

Вижте видео...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.