1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Фермери ще получават обезщетения за земи в "Натура 2000"

Фермери ще получават обезщетения за земи в "Натура 2000"

От земеделското министерство очакват около 5000 души да кандидатстват за компенсациите

От тази година земеделците, чиито земи попадат в защитените зони на екомрежата "Натура 2000", ще получават компенсации по Програмата за развитие на селските райони на ЕС. Условието за получаване на средства е да не се използват вредни химикали и да не се променя естественият ландшафт на имота. Това съобщиха вчера представители на Министерството на земеделието и храните, Държавен фонд "Земеделие" и природозащитната организация WWF.

До 15 май фермерите могат да кандидатстват по мярка 213 от Програмата за между 20 и 150 евро на хектар в зависимост от конкретните условия в защитената зона. "На много малко места в "Натура 2000" се използват пестициди и минерални торове, така че това се явява допълнителен бонус", обясни Александър Атанасов от земеделското министерство. От ведомството очакват около 5000 души да кандидатстват за компенсациите.

Парите се получават като обезщетение за пропуснатите ползи – например от добив на селскостопански култури. Плащанията за запазване на земите в екомрежата не могат да се комбинират с парите по мярка 214 – агроекологични плащания.

Друго условие е земите да попадат поне частично в обявените от министъра на околната среда защитени зони по една от двете директиви, които оформят "Натура" - за птиците и за местообитанията. В заповедите на Нона Караджова са отбелязани конкретните забрани за земеделски дейности, които ще важат, дори собствениците на земите да не подадат заявление за компенсации. Досега екоминистерството е издало заповеди за обявяване на 102 от общо 114 зони за защита на птиците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.