1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Фермерите и преработвателите в сектор биопроизводство се увеличават

Фермерите и преработвателите в сектор биопроизводство се увеличават

За 2015 г. над 6 100 са регистраните биопроизводители в системата за контрол на земеделското министерство

Два пъти се е увеличил броят на фермерите и преработвателите в сектора биопроизводство. Това отчетоха от Министерството на земеделието и храните по време на  форум за производство и маркетинг на български органични продукти. Представители на ведомството заявиха, че продължават да водят политика за стимулиране на биологичното земеделие.

Данните за миналата година сочат, че над 6 100  са регистраните биопроизводители в системата за контрол на земеделското министерство. У нас 2,4% от нивите са обработвани по биологичен начин. Увеличава се и производството на биопродукция.

Нараства и продукцията от краве и овче мляко -  с около 4 пъти за година, допълниха от ведомството. Ръстът на биопроизводителите се дължи основно на подпомагането от агроведомството. На форума присъства и търговският съветник в австрийското посолство у нас Улрике Щрака. Тя посочи, че в Австрия една пета от земеделските площи се обработват по биологичен начин.

Основен проблем за фермерите е ниският добив, по-слабата реколта обаче се компенсира донякъде от по-високата цена на крайния продукт. Ограничената употреба на препарати за растителна защита и торове, с които може да се работи, също оскъпява продукцията. Липсата на биохрани в магазинната мрежа пък, от своя страна, е пречка пред потреблението.

Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.