1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Фермерите в Добричко предвиждат добри добиви от пролетните култури

Фермерите в Добричко предвиждат добри добиви от пролетните култури

Дъждовете и влажното време благоприятстваха развитието им

Царевицата и слънчогледът в Добричка област се развиват много добре. С тези култури са заети общо над 1 милион и 800 хиляди декара. Дъждовете и влажното време благоприятстваха развитието им и очакванията са за добри резултати по време на есенната жътва. В отделни стопанства вече е приключило прибирането на пшеницата.

Жътвата на пшеница е приключила в нивите на земеделската кооперация в село Орлова могила, съобщи председателят й Иван Колев. В нея се обработват 5500 декара земя, половината от които са били засети с житни култури. Българските сортове пшеница тази година отстъпиха и не можаха да развият потенциала си при тези климатични условия, подчерта Иван Колев. За сметка на това сортовете пшеница, създадени за континентален климат с дъждове и висока влажност, се развиха добре и дадоха задоволителни добиви.

До момента пролетните култури се развиват много добре. Вегетацията на царевицата преминава при обилна влага като при поливни условия, подчерта още Иван Колев. През последните години летните месеци в Добруджа се характеризираха с високи температури и липса на дъжд. Всичко това пречеше на царевицата да развие и покаже пълния си потенциал по полетата на Добричка област. Сега фермерите очакват добри добиви през есента, когато ще реколтират малко над 943 000 декара с царевица.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.